Yumurtalık Kistinin Belirtileri Doğurganlık yaşında olan kadınlarda sıklıkla yumurtalık kistleri görülür. Çoğu zaman yumurtalık kistleri zararsız ve küçüktür, kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda yumurtalık kistlerinin belirtileri ortaya çıkacak kadar büyük olabilir. Bu kistlerin büyüyüp probleme neden olmaması için doktorunuzun kisti takip altında tutması önemlidir. En sık görülen kistler iyi huylu yumurtalık kistleridir. Kadınlarda bulunan iki adet ceviz büyüklüğünde olan yumurtalıklar, her ay adet döngüsüne göre sırayla bir yumurta üretir. Bu yumurta, yumurta kesesi içerisinde bulunan bir sıvı kesesinin içinde büyür. Adet döngüsünün yaklaşık beşinci gününde östrojen hormonu rahim döşemesini olası bir hamilelik için hazırlar. Kadınlar yumurtlama döneminde hamile kalabilirler. Ancak bazı durumlarda görülen iyi huylu olmayan yumurtalık kistleri bu süreci sekteye uğratabilir.
Öncelikle, bu belirtilerden bir veya birkaçını gördüğünüz takdirde kadın doğum uzmanına gidip muayene olmanız gerekmektedir. Muayene sonrasında kistin boyutunu öğrenebilir veya takip altında kalarak hangi seviyede olduğunu tespit edebilirsiniz. Doktorunuzun tanısının ardından ilaç tedavisi uygulanabilir. Doktorun reçetelendirdiği ilaçları belirlediği dozda düzenli olarak kullanmanız gerekir. Kistin büyük olduğu durumlarda ameliyat uygulanarak kist alınabilmektedir. Geç kalınmış ve ciddi vakalarda yumurtalık kistinin yumurtalık kanserine yol açabileceğini bilmeniz önemlidir. Doğurganlığınızı etkileyebileceğini unutmayın ve vakit kaybetmeden tedavinizi yaptırın. |
Saygın
23 Temmuz 2024 SalıKarın şişliği ve kasık ağrısı yaşıyorum, bu belirtiler yumurtalık kistinden mi kaynaklanabilir?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Saygın,
Karın şişliği ve kasık ağrısı gibi belirtiler, yumurtalık kisti gibi jinekolojik sorunlardan kaynaklanabilir. Ancak, bu belirtiler aynı zamanda başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Bu nedenle, bu şikayetlerle ilgili kesin bir teşhis koyabilmek için bir jinekologa başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı fizik muayene, ultrason gibi tetkikler sayesinde doğru bir teşhis konulabilir ve uygun tedavi planı oluşturulabilir. Geçmiş olsun.